Hyvin suunniteltu – puoliksi tehty.

Miten järjestää onnistunut risteily? Olemme koonneet yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia risteilyistämme oheiseen oppaaseen.

Mikä on sopiva risteilyaika?

Risteilyn aikataulua ei kannata laatia liian kireäksi. Merellä aika kuluu huomaamatta. Ruokailuun kuluu helposti jo pari tuntia, ja kannattaa jättää aikaa myös muulle ohjelmalle, kuten esimerkiksi maisemien ihailulle. On mukavampaa risteillä rauhallisesti kuin kiireellä.

Suosittelemme risteilyajaksi 3 – 4 tuntia. Mikäli risteilyyn sisältyy ohjelmapalveluita, suosittelemme lisätuntia. Risteilyaikaa voi myös jatkaa yli suunnitellun kestoajan, jollei aluksella ole muita varauksia. Tästä voidaan sopia aluksen kapteenin kanssa.

Miten ruokailu järjestetään?

Ruokailu on oleellinen osa onnistunutta tilaisuutta. Sunlinesilla ateriat tilataan aina ennakkoon koko ryhmälle. Päiväristeilyllä maistuu lounas, vaikkapa lohisoppa saaristolaisleivän kera. Olisiko päivä kuitenkin mukava aloittaa aamiaisleivillä? Ruokaa on hyvä olla sopivin väliajoin – meri-ilma tekee nälkäiseksi!

Mieti etukäteen, pitäisikö pöydissä olla jokin istumajärjestys? Illallisristeilyille voi valita etukäteen buffetpöydän tai pöytiintarjoilun. Noutopöytä on helppo vaihtoehto etenkin isolle ryhmälle – jokainen löytää mieleisiään herkkuja. Onko tilaisuuteen kutsuttu ulkomaalaisia vieraita? Heille voi tarjoilla makuelämyksiä valitsemalla vaikkapa kalapainotteisen noutopöydän.

Hyvä viini kruunaa aterian. Jos viinien valinta tuntuu hankalalta, kannattaa katsastaa Sunlinesin menuihin valitut viinisuositukset! Kahvit ja herkullinen jälkiruoka päättävät aterian niin päivä- kuin iltaristeilyllä.

Voiko laivaan käydä tutustumassa?

Laivoihin voi käydä tutustumassa ennen sitovaa tilausta ja sen jälkeenkin. Sovitaan vain aika myyntipalvelun kanssa. Perustiedot laivoista ja kuvia löydät myös kotisivuiltamme.

Mistä risteilylle lähdetään?

Kauppatori on aina varma valinta, mutta lähtö voi tapahtua muualtakin. Kauppatorilla meillä on oma laituripaikka Linnanlaiturissa (suoraan Presidentinlinnaa vastapäätä). Suomenlinnan ja Korkeasaaren lautan lähtöpaikan välissä.

Miten merelle pitää varustautua?

Tilaisuutenne vaatimalla tavalla. Sisätilat ovat lämpimät ja siltä osin käy sama pukeutuminen kuten mihin tahansa maaravintolaan. Kutsussa kannattaa mainita pukeutumiskoodi mikäli tilaisuutenne sen edellyttää. Mikäli ohjelmaan kuuluu vierailu esim. saaressa, kunnon jalkineet ja lämmintä vaatetusta kannattaa varata mukaan. M/S Emmassa on infrapunalämmitys myös aurinkokannella ja sen saa katettua tarvittaessa.

Onko laivoissa kunnon lämmitys?

Kaikissa laivoissamme on ilmastointi, lämpölasit ja lämmitys.

Millaista ohjelmaa keksisimme?

Alkumalja on ehdoton tunnelman luoja: risteilyn virallinen alku, jossa kaikki toivotetaan tervetulleeksi ja kerrotaan hieman ohjelmasta.

Laivalla voi lähteä pidemmällekin – uudenlainen matkustustapa Porvooseen on elämys. Helsingin edustan saaristo itsessään on jo elämys, etenkin ulkomaalaisille vieraille. Maisemista saa irti enemmän asiantuntevan oppaan avulla. Opastus voi olla ohjelmanumero.

Musiikki luo tunnelmaa, etenkin elävä musiikki. Risteilylle voi tilata Sunlinesin kautta vaikka bändin, hanuristin, trubaduurin tai DJ:n. M/S Emma tapahtumakansineen muuntautuu myös tanssilattiaksi. Tilaisuuden emäntä tai isäntä on hyvä ilmoittaa järjestäjälle etukäteen.

Miten matkustajien turvallisuudesta pidetään huolta?

Trafi:n turvallisuuskriteerit täyttävät, nykyaikaiset aluksemme irrottavat turvallisesti irti arjesta saariston suojaisille reiteille. Sunlinesin henkilökunta on alansa parhaimmistoa ja henkilökunnan ammattitaitoa kehitetään säännönmukaisilla ensiapu-, palo- ja pelastautumiskoulutuksilla. Laivojen turvallisuutta valvotaan myös sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla. Matkustajiemme turvallisuus on meille ykkösasia!

Paljonko väkeä mahtuu mukaan?

Suosittelemme tutustumaan laivojen ruokailupaikkojen enimmäismäärään. Siitä on hyvä lähteä, että kaikki vieraat mahtuvat mukavasti sisätiloihin. Lyhyissä kuljetuksissa ja drinkkiristeilyissä henkilömäärä voi olla suurempi.

Miten erikoisruokavaliot on huomioitu?

Kaikki ruuat ovat vähälaktoosisia ja osittain gluteenittomia. Toimitamme lämpimät erikoisruuat vegaaneille, kala-allergikoille jne. pientä korvausta vastaan.

Entä liikuntaesteiset matkustajat?

Laivoihimme pääsee pyörätuolilla ja muilla liikkumista helpottavilla apuvälineillä luiskaa pitkin. M/S Emmalla peruspyörätuolilla pääsee laivan alakannen sisätiloihin, mutta sähköpyörätuolille oviaukko on valitettavasti liian kapea. Yläkannelle pyörätuolilla ei pääse, eikä WC-tiloja ole mitoitettu pyörätuolilla liikkuville. Ahtaiden käytävien ja jyrkkien portaiden vuoksi suosittelemme, että liikuntaesteiset ottavat laivamatkalle mukaan avustajan. M/S Suokki- ja M/S Tor -laivojen alakannella on hyvin tilaa myös sähköpyörätuolille, mutta yläkannelle pyörätuolilla ei ole pääsyä.

Mistä voin tiedustella laivoille unohtuneita löytötavaroita?

Sunlinesin toimistosta, puh. 010 504 2410.

Päivitämme onnistuneen risteilyn opasta koko ajan. Vastaamme myös mielellämme lisäkysymyksiin puhelimitse 010 504 2410 tai sähköpostitse sunlines@sunlines.fi